Vážení diváci, milé deti!

Ani sme sa nenazdali ako uplynul ďalší rok a máme tu rok nový. Jeho začiatok je vždy príležitosťou popriať svojim najbližším, priateľom, spolupracovníkom, kolegom a známym všetko dobré, aby sa im darilo a splnilo to, po čom túžia…

Preto aj ja chcem zaželať deťom, ich rodičom, starým rodičom a všetkým našim priaznivcom úspešný rok 2019 a v ňom predovšetkým veľa zdravia a šťastia, veľa lásky a pohody, veľa úspechov a príjemných chvíľ strávených v škole, vo svojej práci, no hlavne doma v kruhu svojich blízkych.

Mesiac január, ako je u nás zvykom, je mesiac prípravy novej inscenácie. Toto obdobie bude pre nás obzvlášť náročné, pretože pripravujeme pre Vás hneď dve nové hry, ktoré budeme skúšať paralelne a s posunom jedného týždňa ich odpremiérujeme. Náš repertoár teda v krátkom časovom období rozšírime o hry, ktoré ste doteraz ešte nemali možnosť vidieť ani u nás, ani v iných divadlách.

A na čo sa môžete tešiť? Prvou premiérou bude hra Aleksandra Veselova SLNIEČKO A SNEŽNÍ ĽUDKOVIA, ktorá je vlastne jednoaktovkou napísanou na motívy rumunskej rozprávky. Druhou bude hra bez slov Olega Žiugždu pod názvom NEOBYČAJNÝ CIRKUS. Obidve inscenácie režijne pripravuje známy a mimoriadne úspešný režisér Oleg Žiugžda z Bieloruska. Diváci, ktorí naše divadlo navštevujú častejšie, si určite spomenú na jeho skvelé hry Filipko a ježibaba, či Potkaniar. Pod réžiou obidvoch je totiž podpísaný režisér, uznávaný v Európe i vo svete. Sme radi, že Oleg po čase opäť zavíta do Košíc a s našimi hercami bude odkrývať posolstvo pripravovaných hier a spolu im budeme dávať divadelnú podobu.  Inscenačný tím hry SLNIEČKO A SNEŽNÍ ĽUDKOVIA tvoria okrem režiséra scénografka Vira Zadorozhnia a hudobník Vitalij Leonov. V inscenácii uvidíte hercov Viktóriu Sedlákovú, Janu Štafurovú a Andreja Sisáka. Na scénografickej zložke inscenácie NEOBYČAJNÝ CIRKUS sa opäť podieľa ukrajinská scénografka Vira Zadorozhnia a postavy v tejto inscenácii stvárnia Erika Orgován Molnárová, Juraj Fotul, Kristína Medvecká Heretiková a Peter Creek Orgován.

Inscenácia SLNIEČKO A SNEŽNÍ ĽUDKOVIA  bude mať premiéru 25. januára 2019 a inscenácia NEOBYČAJNÝ CIRKUS o týždeň neskôr, 1. februára 2019.

Tešíme sa na Vás na premiérach a reprízach obidvoch nových hier.

IVAN  SOGEL,  umelecký šéf