Bábkové divadlo v Košiciach a divadlo Thália pripravili v roku 2019 spoločný umelecký projekt nazvaný „Tradičnosť substrátu v medzikulturálnej tvorbe“. Tento projekt bol finančne podporený v rámci programu Terra Incognita realizovaný Košickým samosprávnym krajom. Jeho unikátnosť tkvie v tom, že dokázal prepojiť viaceré druhy umenia a viaceré kultúrne inštitúcie – okrem Bábkového divadla v Košiciach a divadla Thália sa partnermi projektu stali aj Východoslovenská galéria Košice (VSG) a Konzervatórium Jozefa Adamoviča. Spoločnými silami tak vytvorili platformu, ktorej základným motívom je interdisciplinárnosť v umení. Štyri samostatné subjekty poukázali na možnosti prepojenia umeleckých aktivít rôznorodých kultúrnych inštitúcií v netradičnom priestore. Ako prekročiť rámec jedného druhu umenia – divadlo, literatúra a výtvarné umenie – prostredníctvom interdisciplinárnych aktivít (divadelné predstavenie, experimentálne workshopy pre verejnosť a workshopy pre študentov konzervatórií). Cieľom bolo zasiahnuť širšie spektrum návštevníkov inklinujúcich doteraz iba k jednému druhu umenia a poukázať na súvis medzi umením výtvarným, divadelným, literárnym a hereckým. Hlavným výstupom projektu je uvedenie snovej komédie poľského autora Slawomira Mrožka s názvom Tri noci na experimentálnej scéne Jorik Bábkového divadla v Košiciach. Slawomir Mrožek patrí k najznámejším predstaviteľom tzv. východného bloku absurdnej drámy a režisér József Czajlik už jeho dielo režíroval aj v Budapešti. V snovej komédii Tri noci sa predstavia dvaja hosťujúci umelci (Lucia Hurajová, Péter Nádasdi) a dvaja členovia umeleckého súboru BDK (Erika Orgován Molnárová, Peter Creek Orgován). Dramaturgom inscenácie je Miklós Forgács, ktorý o diele prezradil:

Dvaja muži. Jedna izba. Dvaja kolegovia. Pán inžinier a pán magister. Stále na služobných cestách. Stále spolu. Domov nosia vo svojich taškách. A zrazu sa objaví tretia osoba. Žena. Žena, ktorá túži, ktorá miluje, ktorá má svoje tajomstvo. Kto je tá žena? Odteraz čo je pravdivé a ozajstné a čo je víziou a snom? Sen nemôže byť skutočnosťou?

Po prvýkrát na scéne Jorik uvidíte známu slovenskú herečku Luciu Hurajovú. I. premiéra je na programe vo štvrtok 17. októbra 2019 o 19:00 a II. premiéra sa uskutoční 20. októbra 2019 v rovnakom čase. Kompletný program je zverejnený na našom webe v sekcii JORIK. Lístky si už môžete kúpiť v pokladni divadla na Vrátnej ulici.